vineri, 3 decembrie 2010

Cat de mare se va face catelusul tau?


caine micAsta e intrebarea pe care si-o pun multi oameni care vor sa adopte un catel. Cand sunt micuti toti sunt dragalasi si de luat acasa, insa e de stiut ca vor creste destul de rapid si atunci datele problemei se schimba. Iata un domeniu unde marimea chiar conteaza

Vreti sa adoptati un caine micut pentru apartament, iar peste un an va treziti cu ditamai purcelusul. Sau curtea dumneavoastra trebuie pazita de un caine impunator si cand colo apare un mititel cu vocea stridenta. Iata de ce este bine sa stiti inca de mic marimea pe care o va avea catelusul la maturitate. In plus si regimul alimentar, programul de exercitii si dotarile necesare s efac tot in fucntie de marimea cainelui cand este adult.

Totul este simplu cand catelusul este de rasa pura. Este suficient sa ii vedeti parinti sau daca asta nu e posibil sa consultati standardul rasei respective. Variatiile sunt destul de mici in aceasta situatie, si asta pentru ca regimul alimentar si conditiile de viata pot influenta cresterea. Unele inadvertente mai apar si atunci cand rasa respectiva este una noua, rezultata prin incrucisarea mai multora. Astfel unele gene ale stramosilor, de talie mai mica sau mai mare, se pot manifesta la un anumit moment.

Provocarea apare cel mai adesea cand cateii sunt  metisi sau nu sunt de rasa. Unii pot semana cu o vreo rasa cunoscuta si atunci ne putem ghida dupa aceasta. Este clar ca un catel care aduce cu unCocker nu se va face cat un Mastiff. Si in acest caz daca cunoasteti parintii va este de mare ajutor. In general puiutii respecta proportiile parintilor lor. Masculii tind sa fie de marimea tatalui, iar femelele sunt putin mai mici, de talia mamei. Daca tatal este d etalie mare si mama de talie medie, chiar si puii masculii tind sa fie mai apropiati de statura mamei decat de a tatalui.

Cand puiutul este gasit sau luat dintr-un adapost, cu origine incerta, atunci va trebui sa ne bazam in aceasta evaluare doar pe ce cunoastem si anume catelul in speta. Exista anumiti indici care ne pot conduce spre o estimare a marimii catelului la maturitate. 

Graficul de crestere: urmarind cresterea catelului ne putem da seama cum va evolua. Cainii de talie mica au un ritm de crestere accelerat in primele 3 luni de viata. La 6 saptamani ei au cam 25% din greutatea unui adult. Cainii de talie medie au o crestere mai accelerata pana la 4 luni. Iar cei de talie mare pana la 6 luni, cand vor cantari aproximativ 50% din greutatea la maturitate.

Formule de calcul: exista diverse formule matematice care ne pot oferi o valoare aproximativa a greutatii la maturitate. Prima se bazeaza pe cresterea zilnica. Cresterea este rezultatul impartirii greutatii actuale la numarul de saptamani (crestere= greutate actuala/numar de saptamani). Apoi rezultatul obtinut se inmulteste cu 52 (numarul saptamanilor dintr-un an): greutatea la maturitate= crestere*52. 

Alta formula de calcul afirma urmatoarele: la cainii de talie mica greutatea la 6 saptamani se inmulteste cu 4 pentru a obtine greutatea adultului. La cei de talie medie greutatea la 14 saptamani se inmulteste cu 2.5; iar la cainii de talie mare si giant greutatea de la 6 luni se dubleaza. 

Labele: sunt de mare ajutor pentru a aproxima daca puiul se va face mare. Cateii cresc in labe, spus mai plastic. Un caine de talie mare va avea labe dezvoltate pentru a sustine o masa atat de mare. Puii  care vor avea talie mare au labele de dimensiuni mai mari decat trupul cand sunt mici, o oarecare disproportionalitate. Deci daca va uitati la puiut si observati labe bine dezvoltate comparativ cu restul corpului veti avea de-a face cu un caine de talie mare la maturitate. Un catelus cu labe mici, in concordanta cu corpul e foarte posibil sa ramana de talie mica sau medie.

Pielea: un catel cu piele in exces va creste pana o va umple. Daca apucati cainele si vedeti ca exista surplus, atunci e probabil ca acesta va mai creste. 

Toate aceste formule si indicii ofera o apreciere relativa a marimii catelului la maturitate. Nu sunt 100% exacte insa va pot orienta in alegerea catelusului potrivit conditiilor dumneavoastra. 

Niciun comentariu: