vineri, 3 decembrie 2010

 Mekong, peste 1.000 de specii noi 



Mai mult de 1.000 de noi specii au fost descoperite in regiunea Greater Mekong din Asia de sud est in ultimii 10 ani, informeaza un raport al WWF. Printre acestea se numara cel mai mare paianjen vanator din lume, cu o deschidere a picioarelor de 30 de centimetri. 
Intre 1997 si 2007 au fost identificate1.068 specii noi in Greater Mekong, unele in locuri cu adevarat surprinzatore. Sobolanul-veverita din Laos, de exemplu, a fost gasit pe taraba unei piete alimentare locale. Alte specii au fost descoperite pe rafturile restaurantelor.
“Este un sentiment minunat sa te afli intr-o regiune neexplorata si sa certifici biodiversitatea zonei pentru prima data”, a declarat Thomas Ziegler, curator la gradina zoologica Cologne.
Speciile descrise in raport cuprind 519 de plante, 279 de pesti, 88 de broaste, 88 de paienjeni, 46 soparle, 22 serpi, 15 mamifere, 4 pasari, 4 testoase. Regiunea cuprinde 6 tari, traversate de raul Mekong, Cambodgia, Laos, Mynamar, Thailanda, Vietnam si provincia Yunnan din sudul Chinei.
„Credeam ca descoperirile la aceasta scara nu se mai gasesc decat in cartile de istorie”, a declarat Stuart Chapman, director al programului Greater Mekong de la WWF.
Raportul WWF subliniaza nevoia unei dezvoltari economice in paralel cu protectia mediului in zona pentru a asigura supravietuirea biodiversitatii unice a Greater Mekong.
“Aceasta biodiversitatea aproape necunoscuta este supusa unei mari presiuni iar documentare este o lupta impotriva timpului”, a spus Raoul Bain, specialist in biodiversitate la Muzeul American de Istorie Naturala.
Raportul WWF recomanda masuri urgente de protejare a biodiversitatii si sugereaza semnarea unor acorduri transfrontaliere de protejarea mediului intre tarile traversate de raul Greater Mekong.

Niciun comentariu: