sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Dae Jang Geum - Giuvaierul palatului


Multitudinea culorilor, imbracamintea, comportamentul personajelor,totul pur si simpla ma fascina. Intram cu pasi mici intr-o lume total diferita  (pana atunci total straina mie) cu o cultura frumoasa, unde bunul simt inca este situat in fruntea clasamentului. Secventele erau filmate atat de frumos, iar expresivitatea personajelor era uluitoare. Dupa 54 de episoade (din pacate), toate “traite” cu maxima intensitate, am tras o concluzie (deloc pripita si considerata de unii ridicola): serialele coreene sunt cu mult deasupra celor indiene, spaniole, portugheze, americane…sau oricare vreti voi. De ce? Deoarece sunt constructive, linistitoare, de bun simt dar mai ales se remarca prin faptul ca nu contin scene violente (in afara luptelor dar sa fim seriosi! sunt seriale istorice),vulgare sau pur si simplu de prost gust. Acum sa trecem la caracterizarea unor personaje din “Giuvaer”
Jang-geum Seo (Lee Young Ae/Lee Young Eh)
Personajul principal. Este frumoasa si inteligenta mereu cu o atitudine pozitiva. In viata ei intervin nenumarate piedici si incercari insa trece peste toate cu o vointa de fier. Isi pierde ambii parinti la varsta frageda de doar 8 ani. Intra in palat la varsta de 10 ani, dorind sa implineasca ultima dorinta a mamei sale, adica sa  devina “Prima doamna la bucatarie”. Dupa multi ani reuseste acest lucru insa datorita unei conspiratii este acuzata de tradare si trimisa ca roaba pe o insula. Insa ea nu se opreste aici! Incepe sa studieze medicina si reuseste sa se reintoarca la palat devenind prima (si singura) femeie din istorie care a fost medicul personal al regelui. Este indragostita de ofiterul Min, iar la sfarsitul serialului cei doi au o fetita (adorabila).
Min Jung-Ho ( Ji Jin-Hee)
Este un om remarcabil care combina invatatura cu artele martiale. Cumpatat, frumos si inteligent, el se indragosteste de Jang-geum (care ii salveaza viata), sustinand-o in tot ceea ce face si dorindu-si pentru ea tot ce este mai bun. Insa din cauza acestei iubiri el trece prin multe dificultati….
Choi Geum-Young (Hong Li-Na)
Rivala lui Jang-geum. Este aroganta, ambitioasa, inteligenta folosidu-si frumusetea ca pe o arma. Inca din copilarie se indragosteste de ofiterul Min insa acesta nu ii va impartasii niciodata sentimentele. Concureaza impotriva lui Jang-geum pentru titlul de “Prima Doamna la bucatarie”.
Regele Joong-Jong (Im Ho)
Al 11 -lea rege al dinastiei Chonsun. Este un om deschis, binevoitor insa de multe ori indecis. Incearca sa reformeze sistemul politic denaturat, care aducea nenumarate avantaje nobolilor. Atunci cand o intalneste pe Jang-geum o admira pentru bunatatea si talentul ei. Insa in timp ajunge sa tina la ea nu ca la un medic ci ca la o femeie. Are parte insa de o moarte tragica deoarece cei de la palat nu erau deacord cu metoda revolutionara de vindecare a lui Jang-geum. (operatie)
Un serial extraordinar, linistitor, care odata vizionat nu se poate sa nu lase urme (bune). Actorii joaca minunat iar povestea este de-a dreptul superba. De-a lungul celor 54 de episoade veti plange, veti rade si veti spera. Chiar recomand “Giuvaerul” celor care nu l-au vazut in vara, deoarece acum se redifuzeaza pe TVR1 (luni este al 4-lea episod) intre orele 18:30-19:40. Si cateva poze:
“Cand sosesti, nu sosesti ca sa ramai
Cand pleci nu pleci pentru totdeauna
Albina nu zboara in fiecare zi…
Pana la urma toti vom muri….
Cand pleci nu pleci pentru totdeauna
Daca nu poti veni tu
Am sa vin eu la tine”    (ONARA)

Niciun comentariu: